Ontzuren en fibromyalgie: 5 eenvoudige manieren om het aan te pakken

Ontzuren bij fibromyalgie, kan het helpen om klachten te verlichten? Mensen met fibromyalgie hebben vaak last van een verzuurd lichaam. Maar niet iedereen is zich hier van bewust. Verzuring kan pijn in de spieren verergeren en klachten geven als vermoeidheid, doffe huid, futloos en stemmingswisselingen.

Voor mensen met fibromyalgie is het daarom belangrijk om het lichaam te ontzuren. Dit kan op meerdere manieren, maar ik zal even bij het begin beginnen!

Verzuring van het lichaam komt veelal door factoren van buitenaf, denk aan: uitlaatgassen, voorverpakte voeding, suiker, roken, medicatie, overmatig sporten en stress. Door deze factoren komen er gifstoffen in het lichaam.

Ons lichaam heeft een reinigingssysteem wat deze gifstoffen afvoert. Maar doordat we tegenwoordig meer gifstoffen binnenkrijgen dan ons lichaam aankan, blijft een deel van die stoffen achter in het lichaam. De gifstoffen gaan zich ophopen en zorgen voor verzuring in het hele lichaam.

Vervelende klachten door verzuring

Verzuring kan zorgen voor vervelende klachten. In het begin kun je klachten krijgen als:

 • Haaruitval
 • Huidklachten
 • Libidoverlies
 • Obstipatie
 • Slaapstoornis
 • Pijnlijke spieren
 • Vermoeidheid
 • Depressie.

Als er te lang niets aan verzuring wordt gedaan kan dit uiteindelijk leiden tot reuma (artrose), diabetes, een beroerte of een hartinfarct. Ontzuren van het lichaam is dus enorm belangrijk. Helaas wordt het belang van het zure/base evenwicht onderschat in de medische wereld en wordt dit bij patiënten zelden onderzocht.

Test hoe verzuurd je bent!

Er zijn handige manieren om thuis te testen of je lichaam verzuurd is. Een week lang laat je wat ochtendurine op een zuur/base teststrip druppelen om te kijken wat eruit komt. Je weet snel of je lichaam verzuurd is of niet. Zelf heb ik dit eerder ook op deze manier getest en het werkt gemakkelijk, bij mij kwam eruit dat mijn lichaam verzuurd is waarna ik gestart ben met ontzuren.

Ik geef je graag 5 tips die helpen om je lichaam te ontzuren

1. Ontzuren met voeding

Er is veel voeding waardoor het lichaam verzuurd kan raken, denk aan fastfood, voorverpakte voeding, suiker, overmatig koffie gebruik, dierlijke eiwitten en alcohol. Het vermijden van deze producten kan dus al wat verschil maken.

Echter is er -zeker in het begin- wel meer voor nodig om het lichaam echt te ontzuren. Maar het aanpassen van het voedingspatroon is een prima eerste stap.

Voeding die het lichaam helpt ontzuren wordt ook wel basisch of alkalisch genoemd, een aantal producten die ontzurend werken zijn:

 • Asperges
 • Broccoli
 • Spinazie
 • Knoflook
 • Citroen
 • Paprika
 • Druiven
 • Watermeloen

 

De lijst met voedingsmiddelen is enorm, deze zijn gemakkelijk te vinden via internet. Daarnaast is een ander voedingspatroon eenvoudig aan te combineren met onderstaande punten;

2. Citroensap met baking soda

Je kunt ‘s morgens je dag starten met een glas lauw water en het sap van een halve citroen, voeg hier een theelepel baking soda aan toe en los dit op. Drink dit op nuchtere maag.

De combinatie van het citroensap met baking soda heeft een ontzurende werking op het lichaam. (Drink het wel met een rietje zodat het citroensap het glazuur van je tanden niet beschadigd). Zelf heb ik geen moeite met een zure smaken, dus ik drink dit gemakkelijk weg.

Mocht je hier zelf wel moeite mee hebben kun je een longdrinkglas gebruiken en meer water toevoegen om de smaak wat meer te neutraliseren.

3. Ontzurende kruidenthee

Omdat ik zelf een thee liefhebber ben, leek het drinken van kruidenthee me de gemakkelijkste manier om gifstoffen af te voeren. Deze kruidenthee bevat 52 verschillende kruiden, speciaal om het lichaam mee te ontzuren. Zelf drink ik deze thee graag. In het begin is het wel wennen omdat het een licht bittere smaak heeft, maar uiteindelijk went dat wel. Deze thee kun je dagelijks drinken.

Voor thee liefhebbers is dit een gemakkelijke manier om het lichaam te ontzuren, je kunt deze thee 3 tot 5 koppen per dag drinken. Hoe meer thee je drinkt, hoe meer het ontgiftingsproces wordt gestimuleerd.

4. Detox water

Vooral in de zomer is dit heerlijk, een glas koud water met daarin vers fruit en groenten toegevoegd. Door fruit, groenten of kruiden een nacht in een kan water te laten staan krijg je detox water.

Je kunt de volgende dag genieten van een verfrissend drankje met een heerlijke smaak, wat ook nog ontzurend werkt!

5. Supplementen van Alka Vitae

Alka Vitae heeft supplementen ontwikkeld speciaal om het lichaam te ontzuren. Deze supplementen zijn als tabletten of als druppels te koop. De supplementen bieden ondersteuning bij het ontgiftingsproces en kunnen zeker in het begin erg nuttig zijn om dit proces een boost te geven.

Daarnaast zijn er ook greens. Dit voedingssupplement bestaat uit een groene poeder wat ook betiteld wordt als ‘superfood’ er zitten enorm veel basische stoffen in wat het lichaam helpt ontzuren, je kunt deze poeder bijvoorbeeld toevoegen aan een smoothie.

Verzuring en fibromyalgie

Regelmatig lees ik dat fibromyalgie en verzuring van het lichaam met elkaar in verbinding staan. Dit zou het daarom extra belangrijk maken om het lichaam te ontzuren. Juist omdat verzuring spierkrampen, spierpijn en stijve spieren kan veroorzaken is het raadzaam om het lichaam te helpen met het afvoeren van gifstoffen, zodat de spieren wat meer rust krijgen. Daarnaast kan ontzuren van het lichaam ook zorgen voor meer energie en een betere nachtrust.

Aandoeningen welke vaak in verband worden gebracht met ontzuren:

Artrose
Fibromyalgie
Jicht
Brandend maagzuur
Chronische vermoeidheid
Huidproblemen
Hoge bloeddruk
Reumatoïde artritis
Stresscss.php